1. A kutya NEM EMBER! A kutyát nem szabad emberként kezelni, mert ez súlyos viselkedési zavarokhoz vezet. Aki gyermekeként, testvéreként tekint kutyájára, olyan súlyos zavart okoz neki, hogy a kutya állandó stresszben éli az életét.
  2. Minden kutya egyedi, ezért nincs értelme másik kutyához hasonlítani. Ami egyik kutyánál működik, az nem biztos, hogy fog a másik kutyánál. Minden kutya egyéniség, és ennek megfelelően kell vele bánni.
  3. A kutya nevelését akkor kell elkezdeni, amikor hozzánk kerül, legyen szó kölyökről vagy felnőttről. Nem lehet kifogás az, hogy túl kicsi, vagy örökbe fogadott kutyánál az, hogy szegénynek össze van törve a lelke.
  4. A kutyáknak szabályokat kell felállítani, hogy megelőzhetőek legyenek a viselkedési problémák. A kutyák nem születtek szabadnak, szükségük van az ember irányítására, mert különben fogalmuk sincs arról, hogy mi a jó.
  5. A kutyáktól csak olyan dolgokat várhatunk el, amit megtanítottunk neki. A kutyák nem programozható robotok, hanem érző lények. Ha megértik mit várunk el tőlük, akkor szívesen megteszik.
  6. A kutya tanításánál a fokozatosság, a következetesség, a folyamatos gyakorlás és a pozitív megerősítés a legfontosabb. Csak így érhető el tartós eredmény.
  7. A kutyákat meg kell tanítani a tiltásra. A tiltás szabályai a következettség, a humánusság, és a pozitív megerősítés elmaradása (tehát ha valami nem kívánatosat tesz, akkor nem kap jutalmat vagy dicséretet). Nagyon fontos, hogy ha valamit megtiltunk a kutyának, attól nem fog „összetörni a lelke”. Lásd 4. pont.
  8. A kutyák egyéniségének és fajtájának megfelelő tanulási és mozgási lehetőséget kell biztosítani. Legfontosabbak: séta, szocializáció, játék kutyákkal, játék a gazdival, alapengedelmesség elsajátítása, keresőjátékok, akadálypálya, stb. Ha a kutya megfelelően kiéli ösztöneit, akkor nem lesz viselkedési problémája. Pl. munkakutyákat nem csak fizikailag, hanem szellemileg is le kell fárasztani.
  9. Sok „hozzáértő” ember van, aki jó tanácsokkal látja el a gazdikat. Ha bármi kérdés adódna, ne a szomszédot, vagy barátot kérdezd meg, hanem fordulj szakemberhez. Nagyon sokat árthatnak a hozzá nem értők „jó tanácsai”!
  10. Engedd a kutyádnak, hogy KUTYA LEGYEN, és ezért tegyél meg mindent!

Szerző:
Pirka Ildikó

Telefon:        +36203188191