A kölyök kutyák immunrendszere nincs felkészülve a felerősödött fertőzőképességű vírusokra, baktériumokra, ezért szükséges az immunizálásuk rendszeres oltással.

A kutyák környezetében számos fertőző betegség fordul elő, amelyek már kölyök koruktól kezdve nagyban veszélyeztetik az egészségüket és sok esetben az életüket. A nem oltott kutyusokra veszélyt jelentő leggyakoribb betegségek a parvovírus okozta bélgyulladás, a szopornyica, a fertőző májgyulladás, a leptospirosis, a kennelköhögés, illetve a veszettség.

A parvovírus okozta bélgyulladás az egyik legelterjedtebb betegség a kutyák körében, mely főleg egy éves kor alatt jelentkezik, de idősebb kutyákban is előfordul. Gyorsan lezajlik, hányással, véres, bűzös hasmenéssel, nagyfokú kiszáradással jár és még megfelelő gyógykezelés mellett is gyakran halálos kimenetelű. A vírus nagyon ellenálló a környezetben, hónapokig él és könnyen terjed, akár az ember cipőjével is. Éppen ezért nagy az esély arra, hogy kutyánk találkozik a vírussal, mindegy, hogy lakásban vagy kertben tartjuk.

A fertőző májgyulladás nagyon könnyen terjed és a májat támadja meg. A legnagyobb problémát az jelenti, hogy a betegség diagnosztizálásakor általában már menthetetlen a kutya. További veszélye, hogy a betegséget túlélő kutyák még nagyon sokáig ürítik a vírust.

A szopornyicát is vírus okozza és a megbetegedés számos formában jelenhet meg, például megfázásos tünetek, hasmenés, idegrendszeri tünetek, stb. Gyakran végződik a kutya halálával.

A leptospirosist baktérium okozza, melyet rágcsálók terjesztenek, a tovább fertőződés a kutyák vizeletével történik. A betegség nem csak az oltatlan kutyákra, hanem az emberekre is veszélyt jelent. Különböző gyulladásos tüneteket okoz a májban és vesékben.

A veszettség mindig halálos kimenetelű, minden állatra és az emberre is veszélyes. Éppen ezért a rendszeres veszettség elleni oltás kötelező, jogszabály írja elő.

 Az első oltást 6 hetes korban célszerű a kiskutyának beadni. Ez az a kor, mikor az anyától kapott passzív védelem megszűnik, és meg kell kezdeni az állat aktív immunitásának a kialakítását. Az aktív immunitást vakcinák alkalmazása, illetve a környezetben előforduló kórokozókkal való találkozás alakítja ki. A kölyök kutyák immunrendszere nincs felkészülve a nagyvárosokban felerősödött fertőzőképességű vírusokra, baktériumokra, ezért szükséges rendszeres oltásuk. A vakcinákban nincsenek megbetegedést kiváltani képes kórokozók, ezeket csak elölt, illetve egyéb módon inaktivált, nem megbetegítő formában tartalmazzák.

A kialakított immunválasz mértékét ismételt oltásokkal kell erősíteni, ezért fontos az oltási program betartása. A szervezet védekező rendszerének a megfelelő válaszhoz kb. 10-12 nap van szüksége, ezért nem érdemes túl gyakran oltatni állatunkat. Megfelelő védettséget a vakcina csak egészséges szervezetben képes kialakítani, ezért beteg kutyákat nem szabad oltani, meg kell várni, amíg meggyógyulnak. A védőoltások közül csak az 1 éves korig adott két veszettség elleni védőoltás kötelező, de az állat egészségét csak a többi oltással előzhetjük meg. Olyan helyen, ahol sok kutya van és rendszeresen találkoznak egymással, ajánlott a Corona vírusos bélgyulladás elleni védőoltás beadatása is.

A kutya sétáltatását a harmadik, de inkább a negyedik oltást követő 7-10 nappal kezdhetjük meg biztonsággal.

Több oltási program is hatékony lehet, ezek közül az egyik a következő:

6. hét: parvovírusos bélgyulladás elleni oltás
8. hét: kombinált oltás: parvovírusos bélgyulladás, szopornyica, fertőző májgyulladás, leptospirosis
10. hét: parvovírusos bélgyulladás elleni oltás
12. hét: kombinált oltás + kennelköhögés elleni oltás
14. hét: veszettség elleni oltás
6. hónap: kombinált oltás
9. hónap: veszettség elleni oltás ismétlése

Két hét múlva: kombinált oltás ismétlése

Évente emlékeztető oltások: veszettség, kombinált, kennelköhögés

További információk és bejelentkezés

Dr. Koller István

+36203188191

Úrhida, Berhida, Fejér megye

Telefon:        +36203188191