Miért fontos a védőoltás macskánk számára? Mert a vakcinázással több fertőző betegségtől (macskanátha, veszettség, leucosis, panleukopenia) óvhatjuk meg kedvencünket.

Ajánlott oltási program macskáknak

7. hét – kombinált oltás: macskanátha, panleucopenia (macskák parvovírusa)
9. hét – kombinált oltás 2.
11. hét – Leucosis oltás
13. hét – Leucosis oltás 2.
15. hét – FIP (fertőző hashártyagyulladás – macskák coronavírusa)
17. hét – FIP 2.
19. hét – Veszettség oltás (kijáró macskák esetén)
6. hónap – Veszettség oltás 2.

A macskanátha és a vírusos gyomor és bélgyulladás (panleukopenia) és a leucosis akár lakásban tartott állatokra is ráragadhat cseppfertőzéssel, ragályfogó anyagok, pl. a gazdi ruházatának a közvetítésével.

Macskanátha

A macskanátha (rhinotracheitis infectiosa) igen elterjedt, kötőhártya gyulladással, gennyes orrfolyással és tüdőgyulladással járó betegség. Minthogy az egyik kórokozója herpes vírus, az állat ugyan tünetmentessé tehető, de a vírust egész életében hordozza, és üríti. A betegségen átesett macska visszatérően benáthásodik (hasonlóan az emberhez: akinek az ajkán egyszer kiütött a herpesz, az bizton számíthat a kiújulásra). A vírus átjut a méhlepényen, ezért a betegségen átesett nőstények kölykei már fertőzötten születnek. Ezért a betegségen átesett állatok ivartalanítása célszerű.

Leucosis

A leucosis (vírusos fehérvérűség) súlyos gyógyíthatatlan betegség, mely az immunrendszer működését gátolja. Ritkán jelentkezik önállő, úgynevetett specifikus tünetekkel; általában a visszatérő másodlagos fertőzések keltenek gyanút a betegségre. A kiscicák anyjuktól is örökölhetik, ebben az esetben a későbbi oltások tünetmentes állatokon hatástalanok lehetnek. Ezért is nagyon fontos a kölyök mentességének vérvizsgálattal történõ megállapítása. FONTOS! A teszt az utolsó 2-3 héten bekövetkező fertőzést nem mutatja. Ennek a gyakorlatban az a jelentősége, hogy a talált, és befogadásra kerülő macskát legalább 3 hétig mentes környezetben kell tartani a vérvétel előtt.

Fertőző hashártyagyulladás (FIP)

A FIP (fertőző hashártyagyulladás – macskák coronavírusa) szintén elterjedt betegség. Sokkal elterjedtebb, mint gondolnánk. Ugyanis a macskák jelentős része tünetmentesen hordozza a vírust (száraz forma): ebben az estben csak műtétkor tapasztaljuk – mellékleletként – a hashártyagyulladást. A nedves forma esetén a hasüregben felhalmozódó folyadék miatt (hasvízkór) az állat 3-4 hét alatt meghal.
Sajnos cicáinkat olyan halálos betegség is fenyegeti, mely ellen nem áll rendelkezésre védõoltás (FIV, más néven macska-AIDS), ezért ajánlott a mielõbb ivartalanításuk. Ennek következtében ritkábbá válnak az elcsatangolások, verekedések, így a fertõzés terjedésére is jóval kisebb az esély. A műtét nőstényeknél 4 hónapos kor után, kandúroknál 8 hónapos kor, vagy a “spriccelés” kezdete után bármikor elvégezhető.

Forrás: Háziállat.hu

Telefon:        +36203188191