A családban, társként tartott állatok táplálása kapcsán a problémákat egyrészt az okozza, hogy a tulajdonos a kedvencét önmagához hasonló tulajdonságokkal ruházza fel, és nincs tekintettel arra, hogy a vele együtt élő háziállatának emésztése és táplálkozási viselkedése alapjaiban más, mint az emberé. Másrészt számtalan táplálással kapcsolatos tévhit kering a kutyatartók körében, melyeknek nagy része minden alapot nélkülöz. Az alábbiakban a kutyákkal kapcsolatos leggyakrabban előforduló táplálkozási problémákról és tévhitekről olvashatnak.

  1. „ Miért etessek a kutyámmal drága tápot, ha több ezer évig jó volt a kutyáknak az ember maradéka?”

A kutyatápok 1970-es években való megjelenéséig valóban nem volt más lehetőség, mint maradékokkal etetni a kutyákat. Azonban a kutyatartási kultúra az utóbbi évtizedekben gyökeresen megváltozott. A szabadon, nagy kertekben tartott kutyák amennyiben az ember által adott maradékokban nem találtak meg minden tápanyagot, ösztönösen próbálták pótolni környezetükből. De mit tud tenni egy helytelenül táplált, lakásban vagy betonozott kennelben tartott kutya, aki naponta csak rövid időre, a séták idejére kerül a természet közelébe. A tápokat a gyártók ma már úgy fejlesztik ki, hogy a napi adag elfogyasztásával minden szükséges tápanyagot megkapjon. Mindezek ellenére még mindig sokan a házi kosztban hisznek, úgy gondolják, hogy sokkal jobb a kutyájuknak és olcsóbb is.  De vajon miért gondolják úgy, hogy jobb alapanyagokból jobb eledelt tudnak összeállítani, mint a gyártók? Vajon minden olyan tápanyag belekerül az általuk készített eledelbe, melyre kedvencüknek szüksége van? Ha jó minőségű alapanyagokból, megfelelő összetételű eledelt készít valaki házilag, az sokkal többe kerül, mint a legdrágább tápok.

  1. „A kutya húsevő, így elsősorban húsra van szüksége.”

A szabadban, vadon élő húsevő állat nem kizárólag húst eszik, mivel az elfogyasztott préda nemcsak húsból, hanem csontokból, belső szervekből, bőrből, szőrből és a bélrendszerben félig megemésztett növényi eredetű anyagokból is áll. A hangsúly nem az állatok hússzükségletén, hanem a fehérjeszükségleten van, fehérjét pedig nem csak a húsok, hanem sok növényi eredetű anyag is tartalmaz. A fehérjék aminosavakból épülnek fel és az állatok táplálása során nem csak a szervezetbe vitt aminosavak mennyisége, hanem egymáshoz viszonyított arányuk is fontos.  A kutyáknak a fehérje mellett egyéb tápanyagokra is szükségük van, mint pl. zsírok, rostok, vitaminok és ásványi anyagok.  A kutyával huzamosabb ideig kizárólag színhúst etetni óriási hiba, mert az ásványi anyagok hiánya olyan betegségeket idézhet elő, amelyek a kutya halálához vezethetnek.

  1. „A kutyának egy nap többször kell ennie vagy egész nap előtte van az eledel, hogy bármikor ehessen.”

Aki egész nap eteti, jutalomfalattal tömi kutyáját, vagy folyamatosan a kutya előtt van az eledel, az biztos lehet kedvence elhízásában. A kutyák táplálékszükséglete változó, függ a kutya korától, fizikai aktivitásától és számos más tényezőtől. Azonban tudomásul kell venni, hogy ő nem ember, és tőlünk teljesen eltérő emésztőrendszerrel rendelkezik. Egy egészséges felnőtt kutyát naponta egy alkalommal kell etetni, és evés után nyugalmat biztosítani neki.  A statisztikák szerint a kutyák 40%-a túlsúlyos, mely komoly egészségi problémákat okoz és megrövidíti életüket. Egy optimális kondícióval rendelkező kutya jellemzői: bordái nem láthatók, de könnyen tapinthatók; a mellkas és a has elkülönül, a has vonala felhúzott; a bőr alatt vékony zsírréteg tapintható.

  1. „A kutyának változatosságra van szüksége az étkezésben.”

Az állatoknak az emberekkel ellentétben a táplálkozás nem egy kulináris élvezet, hanem biológiai szükséglet. A kutyák a megszokott táplálékukat részesítik előnyben, teljesen felesleges a tápokat váltogatni vagy keverni. Óriási hiba a táplálékok állandó kínálgatása, váltogatása, mert ezzel a kutya válogatóssá válik. Nem létezik veleszületetten válogatós kutya, csak olyan gazda, aki nem megfelelően alakította ki kutyája táplálkozási szokásait.

  1. „A kutyatáphoz vitamint és ásványi anyagok kell adni.”

Egy jó minőségű, teljes értékű prémium kutyaeledel minden olyan tápanyagot tartalmaz, melyre a kutyának szüksége van, plusz vitaminok adása káros lehet. Különösen figyelni kell a „csonterősítő” készítményekre, melyek nagyon népszerűek, de a prémium minőségű tápok mellett adagolva, komoly csontrendszeri problémákat okozhatnak a kutyáknál.

  1. „A jó minőségű tápok drágák.”

Ez a tévhit azért alakulhatott ki, mert az emberek nagy részét az érdekli, hogy mennyibe kerül „egy zsák” táp, pedig egy táp valódi árát a napi etetési költség mutatja meg. Tény, hogy egy prémium minőségű táp sokkal drágábbnak tűnik, de mivel jobb alapanyagokból, jobb összetétellel készül, mint a gyengébb minőségű tápok, jobban hasznosul és sokkal kevesebb mennyiség fedezi a kutya napi tápanyagszükségletét.

 

Telefon:        +36203188191